Vaxning

Vaxning

När du rakar tar det ofta bara ett par dagar innan håret växer ut igen och det blir stubbigt, eftersom hårroten inte kommer med. Det gör att du får raka dig ofta vilket sliter på huden och den blir irriterad, vem har inte råkat ut för de extremt smickrande röda prickarna vid bikinilinjen?
Om du vaxar dig håller sig resultatet mycket längre eftersom man rycker ut håret från roten. Då hårsäckarna har tre olika växtfaser blir återväxten glesare. När du har vaxat några gånger (ca 4-5 gånger) kan det dröja upp till 2-6 veckor innan du behöver vaxa dig igen!
När du vaxar dig regelbundet så är hårstråna väldigt mjuka när håret växer ut (hårsäckarna orkar inte producera lika grova strån längre) och området känns inte alls stubbigt som vid rakning.

Epilering fungerar på samma sätt som vaxning då man rycker ut håret med roten. Däremot är det en mer smärtsam och mer tidskrävande metod eftersom epileringsmaskingen bara tar några få strån i taget. Med epilering är det större risk att få röda prickar och inåtväxande hår än vid vaxning eftersom maskinen rycker håren rakt upp och inte jämns med huden. Det gör att huden studsar och det skapas en irritation i hårsäcken.
Kemisk hårborttagning, alltså hårborttaggningskräm kan skapa allergiska reaktioner och bör absolut inte användas på intima områden. Även trådning som har blivit populärt på senare tid men jag aldrig förstått tjusningen med. Visst, det känns inte lika mycket men för mig kan man lika gärna raka då hälften av hårstårna går av och inte rycks upp ur roten, därför kan man nästan jämföra.
Personligen tycker jag att hårborttaggningskräm och trådning sällan ger ett perfekt och långt ifrån ett hållbart resultat. Det kan vara besvärligt att använda och dessutom liknas det mer med rakning då hårståna går av.

Brasiliansk vaxning
Brasiliansk vaxning även kallad intimvaxning blir vanligare och vanligare. Det är en vaxnings metod för att bli av med allt könshår. Det kallas Brazilian intim om den görs på kvinnor och Manzilian intim om det görs på män. Ibland vill kunden behålla lite hår framtill och ta bort resten. Varför vill man vaxa underlivet? De flesta tycker de känner sig fräschare men säger att sexuell njutning är den främsta anledningen.

Hårstrå längden är viktig. Du bör ha ca 7 mm hårväxt för optimalt resultat av din brasilianska vaxning. Jag brukar säga det att om du få ett nyp-tag i håret med fingrarna är det tillräckligt långt .Är det ännu längre är det inga problem då trimmar vi bara det på plats. Obs att du inte ska ha rakat dig därnere inför en brasiliansk vaxning. Om du ändå gjort det ska du vänta 2-3 veckor, vilket är den tid det tar för håret att växa ca 7 mm.  Försök även att undvika alkohol eftersom även det ökar blödningen i kroppen. Rodnad håller då i sig längre än vanligt och huden blir extra känslig.

Graviditet & Menstruation
Självklart är det inga problem att göra en brasiliansk vaxning eller annan vaxning om du är gravid eller har menstruation. Något som är extremt viktigt hos oss är noggrannheten och hygienen. I samband med menstruation använder du tampong vid brasiliansk vaxning.

Första gången du gör en brasiliansk vaxning gör det ont. Dina hårsäckar är grova och är därför lite hårda. Andra gången har du nybildade mjuka hårsäckar och tunna hårstrån som följer med utan motstånd. Dessutom växer hår i faser, alla hårstrån växer inte samtidigt ut. Det är därför bara hälften så många hårstrån som rycks vid andra besöket. Redan vid detta andra besök kan du alltså räkna med en tämligen smärtfri brasiliansk vaxning. Om du sedan låter vaxa dig regelbundet tröttas hårsäckarna ut alltmer och behandlingen blir med tiden så gott som smärtfri. Jag kan säga såhär, 95% av mina kunder säger efter sin första vaxning att ”Det var inte så farligt som jag trodde” J
Efter din Brasilianska vaxning
Undvik att sola, bada i pool eller träna under det första dygnet efter din brasilianska vaxning eftersom hårsäckarna är öppna och därmed mottagliga för bakterier. Undvik även parfymerade krämer, använd gärna bomullstrosor och duscha helst i svalt vatten.
Det händer att hudirritation uppstår efter brasiliansk vaxning eller annan vaxning, särskilt efter första gången. Denna kan visa sig som en rodnad eller i form av hårsäcksirritationer som små prickar på huden. Detta är helt ofarligt och försvinner normalt inom ett par dygn. Om du har fått en rodnad rekommenderar vi behandling med babypuder.
Alla kan få reaktioner vid hårborttagning. Oavsett om det är rakning, kemisk borttagning av hår, brasiliansk vaxning, vaxning, trådning eller epilering så kan det bli en reaktion på den behandlade hudytan. Den vanligaste reaktionen är en lindrig rodnad som är snabbt övergående dvs. inom 72 timmar. Om kroppens immunförsvar är nedsatt av t.ex. tidigare sjukdom, medicinering, eller allergi kan det hända att huden reagerar negativt. Dessa reaktioner ter sig på olika sätt för alla och kanske inte alls. Efter din brasilianska vaxning kan det ibland uppstå något som ser ut som finnar. Det är hårsäcksirritationer och är helt ofarligt.

Dessa visar sig vanligast efter din första brasilianska vaxning. Detta är också något som lägger sig inom 72 timmar. De kan också uppstå när håren börjar växa ut. Det är hår som har svårt att ta sig ut och växer därför inåt. Det du inte ska göra är att försöka klämma på dem, då det kan leda till infektioner eller inflammationer. Vi har sett det mesta och kan hjälpa dig förstå och ta hand om just din reaktion. Det är viktigt att du känner till att det inte är farligt och att det kommer att lägga sig.