Visste du om att solskyddsfaktor är mått på solskyddsförmågan för hudapplicerade solskyddsmedel. Solskyddsfaktorn anger hur många gånger längre tid man kan vistas i solen med solskyddsmedel än utan och anges i SPF (Sun Protection Factor) enligt EU-kommissionens rekommendation är lägsta SPF är 6 .

Men spf är inte bara ett mått på hur länge vi kan vistas i solen utan , den viktigaste egenskapen enligt vår mening är att det skyddar mot solens ultravioletta strålning. När solens strålar når jorden innehåller den både UVA- och UVB-strålar. Det är främst UVB-strålarna som ger upphov till en solbränd hud medan UVA-strålarna, som har en längre våglängd, tränger djupare ner i huden och bl.a. bidrar till att huden åldras i förtid. De solskyddsmedel vi använder behöver alltså skydda mot både UVA- och UVB-strålning.

Det är också viktigt att komma ihåg att solkräm aldrig ger ett fullständigt skydd mot solen då alla produkter släpper igenom en del av strålningen. Enligt eu´s reglerfår endast ett begränsat antal ämnen användas som UV-filter i solskyddsprodukter, idag är 26 st. . Solskyddsmedel som innehåller andra UV-filter som skydd för huden än dessa 26 är alltså inte tillåtna inom EU/EES.

Vad rekommenderar vi?

Att självklart använda spf året om, under vinter halvåret 30spf.När solen tittar fram och vi närmar oss soltiderna är det 50 spf som vi rekommenderar i dagkrämen. Att ha spf i sin dagkräm sparar både tid och pengar, samtidigt så behöver man inte oroa sig för att sitta för länge i solen när man fikat för länge och törstar efter  solen  efter e lång vinter.

Solskyddsmedlen delas in i fyra kategorier:

  • Lågt skydd (Low): spf 6-10
  • Medelhögt skydd (Medium): spf 15-25
  • Högt skydd (High): spf 30-50
  • Mycket högt skydd (Very high): spf 50+

solskydd