KÄRLBRISTNINGAR

Innovativa peelingar för hudförbättringar

 Under huden finns ett mycket stort antal tunna blodkärl. Vissa av dessa syns igenom hudytan och kallas då ofta för ytliga blodkärl. Ytliga blodkärl kan synas som ett enskilt rödblått kärl eller bilda ett ådernät av kärlgrenar.

I vissa fall kan blodkärl i och under huden brista. Då bildas ibland ett sorts spindellikande blåaktigt mönster i huden. Dessa brustna blodkärl kallas ofta för kärlbristningar eller kärlspindlar.

Ådernät och brustna blodkärl förekommer på benen, i ansiktet och på övriga kroppen. Vanligast är de på kinderna, näsan, låren, vaderna och anklar

Orsaken till ådernät och röda blodkärl är oklar

Alla människor har blodkärl i huden. I de allra flesta fall är de så tunna att de inte syns. Det är när kärlen utvidgas eller brister så att de börjar synas de orsakar missnöje.

De minsta ytliga blodkärlen syns som mycket tunna ibland diffusa röda linjer eller rödflammighet i huden. De något större kärlbristningarna får en mer blåaktig ton och ofta en tydligare nätstruktur.

Exakt vad som orsakar kärlbristningar hos olika personer är ofta oklart men man vet att det finns ett samband med graviditet, ärftlighet, solexponering, hormonbehandlingar, övervikt och hudsjukdomen Rosacea.

I vissa fall kan ytliga ådernät på benen vara ett symptom på ett underliggande åderbråck vilket gör att det ibland finns anledning att utföra en ultraljudsundersökning av de stora stamvenerna.

Skillnaden på synliga blodkärl och åderbråck

Under huden finns större blodådror som förser de mindre ytliga kärlen med blod. Dessa kallas för vener och artärer. Även dessa kan bli synliga i huden eller som slingriga utbuktningar på hudytan. Sådana förändringar kallas för åderbråck.

Ådernät och brustna blodkärl är till skillnad från åderbråck mycket små kärl/vener i storleken 0,1-2 mm. De är helt ofarliga och ger normalt sett endast kosmetiska besvär. Dessa kan dock vara nog så störande vilket är skälet att väldigt många väljer att ta bort dem.

De goda nyheterna för den som besväras av synliga blodkärl är att det idag finns ett stort antal olika metoder att enkelt och effektivt bli av med problemen.

De fyra behandlingsalternativen mot synliga blodkärl

Eftersom ådernät och synliga blodkärl betraktas som rent kosmetiska besvär behandlas dessa aldrig inom den offentliga vården. Detta innebär att den som vill bli av med ådernät och synliga blodkärl får vända sig till en privat klinik och därmed själv stå för kostnaden. För att vara säker på att få en bra behandling är det därför viktigt att informera sig väl innan man fattar sitt beslut.

Man kan säga att det i princip finns fyra olika tekniker att behandla ådernät och ytliga blodkärl. Alternativen är injektioner, laserbehandling, diatermi eller ljusbehandling (IPL). Alla fyra teknikerna går ut på att stänga av kärlen så att de inaktiveras och därefter bleknar bort.

Vi använder oss av både diatermi , ipl ,injektionsbehandling vilken behandlings alternativ , vi väljer beror helt och hållet dina behov